Blogpagina

Boete als een verhuurder in Frankrijk verzuimt toeristenbelasting af te dragen

Veel Nederlanders hebben een tweede huis in Frankrijk dat zij tijdelijk verhuren aan toeristen. Logisch, want in tijden dat het huis toch leeg staat levert dat inkomsten op.

Op grond van de Franse wet zijn onder meer verhuurders van vakantiewoningen, hoteliers en campingeigenaren verplicht toeristenbelasting in rekening te brengen en af te dragen aan de gemeente. Indien de toeristenbelasting niet of niet tijdig wordt afgedragen riskeert de eigenaar een boete die kan oplopen tot

Boete toeristenbelasting Frankrijk

De Franse wet– om precies te zijn de ‘Code général des collectivités territoriales – verplicht alle verhuurders van vakantiewoningen om toeristenbelasting in rekening te brengen bij de huurders en de geïnde toeristenbelasting af te dragen aan de gemeente. De hoogte van toeristenbelasting varieert per gemeente en bedraag € 0,40 tot € 2,00 per persoon per nacht, kinderen uitgezonderd. Binnen vijftien dagen na aanvang verhuur moet opgave gedaan worden aan de gemeente.

Te laat betalen: rente en boete

Wanneer een eigenaar te laat betaalt is een vertragingsrente van 0,75% per maand verschuldigd aan de gemeente. Bovendien wordt het te laat of onjuist opgave doen aangemerkt als een overtreding. Er kan dan een boete van de tweede categorie (2017: € 22 – € 75) worden opgelegd. Wanneer iemand zijn eigen huis geheel of gedeeltelijk verhuurt en verzuimt tijdig opgave te doen wordt een boete opgelegd van de derde categorie (2017: € 45 – € 180).

Het zijn natuurlijk geen wereldschokkende bedragen, maar beter is het om een boete te voorkomen. Wellicht is er nog een mogelijkheid om vooraf met de gemeente of M. le Maire, een vast bedrag aan toeristenbelasting af te spreken.

 

  • SHARE
  • TWEET
  • PIN