Personeel aannemen in Frankrijk: 7 aandachtspunten
1 min. leestijd

Personeel aannemen in Frankrijk: 7 aandachtspunten

Personeel aannemen in Frankrijk: de werknemer wordt verregaand beschermd. Veel vragen van Nederlandse ondernemingen met een (neven)vestiging in Frankrijk gaan dan ook over het in dienst hebben van Franse werknemers. Nu is er over het Franse arbeidsrecht veel te zeggen, maar niet dat het eenvoudig is.

Ik heb even geteld. Waar het Nederlandse arbeidsrecht in het Burgerlijk Wetboek 139 artikelen telt, telde ik voor het Franse arbeidsrecht ongeveer 110 pagina’s…. maar dan voor de inhoudsopgave van de Code du Travail.

De bescherming van de Franse werknemer gaat naar Nederlandse maatstaven bijzonder ver. Het is dan ook van belang om daar niet te licht over te denken wanneer je als Nederlandse onderneming in Frankrijk iemand in dienst wil nemen.

Aandachtspunten bij aannemen personeel

Hierbij alvast zeven belangrijke aandachtspunten bij het in dienst nemen van een werknemer in Frankrijk:

  1. houd rekening met de juiste classificatie van de werknemer en het loon dat bij die classificatie hoort
  2. pas op met resultaatafhankelijke salariëring bij personnel non-cadre
  3. zorg voor een nauwkeurige omschrijving van de functies en de te verrichten taken door een werknemer
  4. kijk goed naar de werktijden en houd rekening met het zogenaamde forfait jours
  5. tref de noodzakelijke maatregelen aangaande de veiligheid op het werk en tref preventieve maatregelen aangaande beroepsrisico’s (zoals werkstress)
  6. als werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de werktijden van de werknemer
  7. houd vooral ook rekening met de Conventions Collectives de Travail

Grote verantwoordelijkheid werkgever

De ervaring leert dat de werkgever in belangrijke mate verantwoordelijk wordt gehouden voor het wel en wee van de werknemer. Die verantwoordelijkheid gaat veel verder dan we als Nederlandse werkgevers gewend zijn.

Het komt geregeld voor dat het Conseil de Prud’hommes (de Franse arbeidsrechtbank) hoge schadevergoedingen toekent aan werknemers doordat werkgevers de arbeidsverplichtingen niet is nagekomen.

Het is daarom zonder meer van belang om tijdig de juiste hulp van een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat in te schakelen voordat je in Frankrijk personeel in dienst neemt.

De juiste begeleiding

Wanneer je in een juridisch conflict bent beland in Frankrijk dan kan ik je helpen.

Zie ook: Frans Recht

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen