Bijstand en advies bij aanraking met het Franse recht
4 min. leestijd

Bijstand en advies bij aanraking met het Franse recht

Wanneer je in aanraking komt met het Franse strafrecht is het raadzaam om een advocaat in de hand te nemen voor ondersteuning en bijstand. Niet alleen omdat het Franse recht anders werkt dan het Nederlandse recht, maar ook omdat de taalbarrière vaak een probleem vormt.

Wanneer neem je een advocaat in de hand?

Er zijn verschillende redenen om een advocaat in de hand te nemen. In principe geldt dit voor alle gevallen waarbij iemand met justitie te maken krijgt in Frankrijk. Dit gaat dus altijd om strafzaken.

Dit kan zijn wanneer:

 • Iemand een dagvaarding heeft gekregen om voor de rechter te verschijnen
 • Iemand een boete heeft gekregen
 • Iemand gearresteerd is in Frankrijk

Wat kan een advocaat doen?

Op het moment dat een verdachte met het Franse Recht in aanraking komt kan een advocaat de volgende dingen doen:

 • Spreken met familie
 • Spreken met de verdachte (in detentie)
 • Verzoek tot vrijlating indienen
 • Verzoeken tot teruggeven in beslag genomen materialen
 • Bijstand bij de zitting
 • Verdediging bij zitting van de verdachte
 • Hoger beroep

Waarom is het verstandig om een advocaat in te schakelen?

Het is altijd verstandig om een advocaat in de hand te nemen als je in Frankrijk te maken krijgt met een serieuze verdenking. Een advocaat kan je bijstaan op juridisch gebied, maar ook met het aanleveren van feiten en het onderbouwen van de feiten op het juiste moment in het proces.

Ook kan de advocaat bepaalde vorderingen doen: denk aan vordering tot vrijlating of vordering tot teruggave van in beslag genomen zaken. Een advocaat kent de wet en het rechtssysteem waardoor hij weet hoe de rechter overtuigd kan worden.

Lees ook: Welke bewijsstelsels zijn er en wat is het verschil?

Waarom is het verstandig om een advocaat in te schakelen?

Combi van Nederlandse en Franse advocaten

In samenwerking met het Franse advocatenkantoor Castling Avocats verzorgt Jaspers Advocatuur de begeleiding en verdediging van Nederlanders die in Frankrijk te maken krijgen met het strafrecht. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Heel plat gezegd: Fransen spreken geen Engels, Nederlanders spreken geen Frans. Dus de taalbarrière vormt een probleem. Hier vormen wij een brug.
 • Krijg je in Frankrijk met justitie te maken en volgt er strafrechtelijke vervolging, dan is het heel belangrijk om de juiste gegevens over Nederland en wat er in Nederland gebeurd is, en hoe in Nederland bepaalde zaken werken bij de rechter over het voetlicht te krijgen. Wat we in de praktijk vaak zien is dat Franse rechters en het Franse Openbaar Ministerie bepaalde dingen toetsen aan hoe dit in Frankrijk gaat, terwijl dit in Nederland anders werkt. Aan de advocaat is het de taak dit goed over te brengen.

Een praktijkvoorbeeld:

Een cliënt die wij begeleid hebben was een verdachte op basis van een onderzoek waarin een vage DNA print was aangetroffen. Frankrijk heeft een overleveringsverzoek ingediend, Nederland heeft dit gehonoreerd waardoor de verdachte lang in voorarrest heeft vastgezeten in Frankrijk. Daarbij was het risico reëel dat de verdachte veroordeeld zou worden.

Wat wij als advocaten gedaan hebben is de Nederlandse situatie in kaart brengen en dit toelichten voor de Franse Rechter. Voorbeeld: in Frankrijk werd continu gehamerd op zaken die zich in Nederland zouden hebben afgespeeld en die in Frankrijk niet zouden zijn toegestaan, terwijl het in Nederland niet bijzonder was.

Wij hebben goed uitgezocht hoe het in Nederland zat en aan de Franse rechter uitgelegd en onderbouwd dat dit in Nederland allemaal geen probleem was. Uiteindelijk heeft de rechter dit geaccepteerd en de Nederlandse situatie ten gunste van onze cliënt uitgelegd. Als dat niet aan de rechter was verteld, was de kans groot dat er een veroordeling zou zijn uitgekomen. Wat je ziet, is dat wij de informatie hier in perspectief plaatsen. Wat in dit geval heeft geleid tot vrijspraak.

Waar op letten bij het inschakelen van een advocaat?

Waar op letten bij het inschakelen van een advocaat?

Als je een advocaat inschakelt, waar moet je dan op letten?

Een goed gevoel

Een goed gevoel is belangrijk. Je hoeft geen vrienden te zijn met de advocaat, maar er moet wel het gevoel zijn dat je elkaar begrijpt en dat je kunt samenwerken.

Advocaat die voor de inhoud gaat

Het is belangrijk dat je een advocaat hebt die echt voor de inhoud gaat en bereid is om dit open te onderzoeken. De ervaring met Franse advocaten leert dat veel advocaten er makkelijker wordt uitgegaan van het uitgangspunt: ‘als iemand gearresteerd is, zal hij ook wel iets gedaan worden’. Alleen een advocaat is er om het broodnodige tegenwicht te geven en een objectieve kijk op de feiten weer te geven.

Goed onderzoek

Belangrijk is ook dat de advocaat bereid is om de persoonlijke omstandigheden van de verdachte in kaart te brengen en door te nemen. De advocaat moet goed kijken naar jouw positie en jouw belang wanneer je veroordeeld dreigt te worden. Dit zijn dingen die van tevoren uitgevraagd kunnen worden voordat je samenwerkt met een advocaat.

Wat kunnen Jaspers Advocatuur en Castling Avocats betekenen?

In samenwerking met het Franse advocatenkantoor Castling Avocats verzorgt Jaspers Advocatuur de begeleiding en verdediging van Nederlanders die in Frankrijk te maken krijgen met het strafrecht. Het Franse en het Nederlandse strafrecht zijn bijna niet met elkaar te vergelijken.

Onze ervaring is dat de Franse rechter veel sneller dan de Nederlandse rechter tot een bewezenverklaring komt en ook nog eens strengere straffen oplegt. Daarbij is het voorarrest vaak vele malen langer dan in Nederland. Helaas zien wij te vaak dat de bijstand aan Nederlanders die met de Franse justitie te maken krijgen, veel te wensen overlaat. De Franse taal is een enorm probleem voor Nederlanders. Door tweetalige samenwerking lossen wij taal- en vertaalproblemen op.

Direct contact

Of bel met 0762043110

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers, eigenaar van Jaspers Advocatuur. Ik heb 25 jaar ervaring als jurist in de meest brede zin het woord. Sinds 5 jaar ben ik mij gaan toeleggen op het Franse recht. Samen met CASTLING AVOCATS behandel ik sinds enkele jaren Franse strafzaken tegen Nederlanders. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring.
Reactie plaatsen