Hoe werkt de verschijningsplicht in Frankrijk?
2 min. leestijd

Hoe werkt de verschijningsplicht in Frankrijk?

Wanneer iemand wordt opgepakt in Frankrijk voor verdenking van een strafbaar feit moet hij/zij verschijnen voor de Franse rechter. Hier krijgt de verdachte te maken met de zogenaamde verschijningsplicht. Dit betekent dat de verdachte aanwezig dient te zijn bij zittingen waarin zijn strafzaak behandeld wordt.

Verschijningsplicht

In tegenstelling tot in Nederland, geldt in Frankrijk de zogenaamde verschijningsplicht. Dit betekent dat een verdachte bij een oproep verplicht is om voor de rechter te verschijnen. Dit is gebaseerd op grond van de Code de Procédure Pénale. Alleen wanneer er sprake is van een legitieme reden, zoals ziekte, wordt dit een ander verhaal.

Wat als de verdachte niet verschijnt?

Het is goed om te weten dat de Franse strafrechter veel waarde hecht aan de aanwezigheid van de verdachte. Verschijnt iemand niet zelf voor de rechtbank, dan wordt dit vrijwel altijd als nadelig uitgelegd. Dit speelt ook wanneer iemand zelf weigert om te komen en pas op basis van een verzoek is overgeleverd aan Frankrijk. In de praktijk zien wij dat dit vaak leidt tot een bewezenverklaring samen met een zware straf.

Lees ook: Gedagvaard voor de Franse strafrechter: gaan of niet?

Aanwezig zijn tijdens de behandeling van de strafzaak

We kunnen stellen dat het verstandig is om aanwezig te tijdens de behandeling van een Franse strafzaak. In alle gevallen raden wij aan om een goede advocaat in de hand te nemen die de zaak grondig doorspit en voorbereid. Wanneer een verdachte gebruikmaakt van de verschijningsplicht, kan hij/zij in samenspraak met de advocaat tekst en uitleg geven over wat er gebeurd is.

Redenen om niet aanwezig te zijn

Het is goed te begrijpen dat een oproep van de Franse rechter tot onduidelijkheid, spanning en verwarring leidt. Want:

De genoemde bezwaren zijn begrijpelijk. Toch is het in dit geval niet raadzaam om weg te kijken. Omdat de kans op een zware straf groter wordt. In samenwerking met het Franse advocatenkantoor Castling Avocats verzorgt Jaspers Advocatuur de begeleiding en verdediging van Nederlanders die in Frankrijk te maken krijgen met het strafrecht.

Helaas zien wij te vaak dat de bijstand aan Nederlanders die met de Franse justitie te maken krijgen, veel te wensen overlaat. De Franse taal is een enorm probleem voor Nederlanders. Door tweetalige samenwerking lossen wij taal- en vertaalproblemen op.

Wat kunnen Jaspers Advocatuur en Castling Avocats betekenen?

In samenwerking met het Franse advocatenkantoor Castling Avocats verzorgt Jaspers Advocatuur de begeleiding en verdediging van Nederlanders die in Frankrijk te maken krijgen met het strafrecht. Het Franse en het Nederlandse strafrecht zijn bijna niet met elkaar te vergelijken.

Onze ervaring is dat de Franse rechter veel sneller dan de Nederlandse rechter tot een bewezenverklaring komt en ook nog eens strengere straffen oplegt. Daarbij is het voorarrest vaak vele malen langer dan in Nederland. Helaas zien wij te vaak dat de bijstand aan Nederlanders die met de Franse justitie te maken krijgen, veel te wensen overlaat. De Franse taal is een enorm probleem voor Nederlanders. Door tweetalige samenwerking lossen wij taal- en vertaalproblemen op.

Direct contact

Of bel met 0762043110

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers, eigenaar van Jaspers Advocatuur. Ik heb 25 jaar ervaring als jurist in de meest brede zin het woord. Sinds 5 jaar ben ik mij gaan toeleggen op het Franse recht. Samen met CASTLING AVOCATS behandel ik sinds enkele jaren Franse strafzaken tegen Nederlanders. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring.
Reactie plaatsen